Jakohihna

 

HomeAutoProjektitKuviaLinkit

 

 

 

Oli tullut aika vaihtaa jakohihna. Auto oli myös alkanut hukkaamaan jäähdytysnestettä joten pumppukin oli vaihtoiässä. Jakopään rullat, kiristin, hihna ja pumppu maksoivat yhteensä noin 140 euroa motonetistä. Hihna, kiristin ja rullat tulivat samassa pakkauksessa ja olivat SKF merkkisiä. SKF on tunnettu hihnavalmistaja, joten kyseiset osat olivat vähintään alkuperästen osien tasoa. Pumpun merkkiä en muista, mutta kait sekin sitten on ihan laadukas.


Uudet osat

Ajoin auton talliin ja aloitin homman nostamalla oikean laidan ylös. Irroitin renkaan ja pohjalevyn sekä asetin moottorille tuen. Sitten irroitin ilmanputsarin letkun ja suodattimen. Itse kotelo oli niin tyhmästi kiinni, että pääitn jättää sen paikoilleen.


Homma aluillaan.

Ilmastoiduissa Vectroissa on ylimääräinen moottorin tuki hihnakotelon päällä. Moottori pitää tukea jos tämän aikoo irroittaa. Tuki oli kiinni muutamalla mutterilla.

Seuraavaksi irroitin sytytystulpat jotta moottoria voi pyörittää. Huomasin tulppien olevan hieman öljyssä, joka ei omasta mielestä kuulu asiaan. Moottori ei kyllä syö paljoa öljyä, joten kyseessä ei kait ole mitään tosi vaarallista.


Öljyinen tulppa.

Huomasin että kiilahihna pitää löysätä jotta alhaalta saa erään rattaan irti, joka sattui olemaan jakohihnan edessä. Kiilahihnan kiristimen päässä olevasta mutterista vääntämällä kiilahihnan sai löysälle ja siirrettyä pois paikoiltaan. Tämän jälkeen kampiakselin päässä olevan rattaan saa irti.


Ratas on kiinni neljällä pultilla.


Kiristin kiiltelee kampiakselin yllä.

Kotelo oli täynnä kuivunutta jäähdytysnestettä, joten oli selvää että pumppu oli päivänsä nähnyt. Löysäsin ja irroitin kiristäjän ja aloitin pumpun irroittamisen. Pumppu oli kiinni kolmella kuusiokolopultilla. Kun pumpun otti käteen ja heilutteli, niin siinä tuntui selvää klappia.


Vuoto oli ilmeisesti aiheuttanut myös hieman korroosiota pumpun kotelossa.

Uuden pumpun kohdistamiseen ei ollut mitään kovin tarkkaa konstia, koska se ei mitenkään loksahda kohilleen. Siinä on sellainen pieni väkänen jonka avulla pystyy sen paikan määrittelemään.

Rullat olivat myös vaihtokunnossa. Niiden keskellä oli metallihileita ja niissäkin tuntui selvää klappia. Rullat olivat keskeltä kiinni yhdellä pultilla. Niiden vaihtamiseen kului noin muutama minuutti.

Kun osat oli vaihdettu asetin uuden hihnan paikoilleen. Kiristimen asettaminen oikeaan asentoon ei onnistunut, jos hihna kiersi sen kautta, joten asensin aluksi kiristimen ja sitten työnsin hihnan paikoilleen ylimmän rullan kohdalta.


Klikkaa kuvaa jotta näet merkit paremmin.

Lopuksi tarkistin merkkien paikat ja huomasin että ne eivät olleet ihan paikoillaan. Laitoin auton kuitenkin kasaan ja lisäsin jääjdytysnesteet, jotta pääsisin kokeilemaan. Auto kävi hyvin, mutta tyhjäkäynti on hieman huonompi mitä ennen. Myös tyhjäkäynti kulutus oli hieman kasvanut.

Ensimmäinen on videoleike ja kaksi muuta ovat äänitiedostoja. Näistä käy hyvin ilmi miten yhden hampaan virhe vaikuttaa autoon tai sen tyhjäkäyntiin. Muutenhan asiaa edes huomaa.

Joudun siis siirtämään hihnaa hieman ja laitan siitä sitten lisää kohta puoliin. Täydennän teksiä sitten samalla.

17.8.2005

Nyt hieman lisää juttua asennnuksesta. Kamera ei sattunut mukaan, joten kuvia ei ole paljoa.

Eli kaivoin jakohihnan uudestaan esille, kun se ei ollut mielestäni aivan kohillaan. Samalla selvisi syy, miksi se ei mennyt kunnolla paikoilleen.

Ventiileiden rattaat (katso ylempänä oleva kuva) ovat jonkin moisessä jännityksessä silloin kun merkit ovat kohillaan, joten kun hihnan ottaa pois, niin oikean puoleinen ratas (katso ylempänä oleva kuva) pyörähtää hieman vastapäivään.

Kun laitoin hinan uudestaan paikoilleen. niin katsoin että kampiakseli on kohillaan ja että hihna kulkee nätisti kampiakselilta vesipumpulle asti. Sitten kohdistin vasemman rattaan merkiin ja laitoin hihnan sen kautta. Oikean puoleisessa tein silleen, että väänsin sitä torksilla rattaan navasta myötäpäivään ja sitten pujotit hihnan samalla kuin väänsin sitä ratasta. Näin se ei päässyt kierrähtämään väärään asentoon.

Lopuksi työnsin hihnan vielä sen oikean puolimmaisen rattaan alla olevan pyörijän yli. Tässä vaiheessa rattaiden välissä on vielä paljon löysää, mutta ne katoaa kun kiristäjä kiristetään. Ennen tätä on hyvä tarkistaa, että rattaiden välissä on 15 hammasta.


Kuvassa ei ole kuin 14 hammasta merkkien välissä, mutta tämä kuva on edelliseltä kerralta. Oikeasti siinä pitää olla se 15 hammasta.

Kiristimen kiristin siten, että pyöritin sitä kampiakselia (myötäpäivään) kunnes tuntu että se menee jäykäksi. Sitten kiristin kiristäjän hitusen alle sen "new" merkin ja väänsin sen mutterin kiinni, jolloin se kiristy vielä vähäsen. Tällä tavalla sain parhaan mahdollisen tuloksen ja ne "löysät" ei jätä kampiakselia jälkeen.

Pyöritin vielä kierroksen ja kaikki näytti hyvälle. Heitin paketin kiinni ja käynnistin auton. Tyhjäkäynti lämpimällä koneella tipahti 1.0 L/H, joka on todella hyvä. Saattaa kyllä osittain johtua uusista tulpista ja vapaavirtaus suodattimesta. 1.2 L/H oli ennen vanhoilla osilla. Ilmastointi nosti kulutuksen vanhoille lukemille 1.5 L/H.

Kone on hiljaisempi ja tehojakin tuntuisi nyt olevan hitusen enemmän matallilla kieroksilla. Mieli on ainakin hyvä, kun auto vihdoinkin pelaa.

 

 


Copyright (c) 2004 PostPro T:mi. All rights reserved.

ekto@desteem.org