Jarrupalat

 

HomeAutoProjektitKuviaLinkit

 

Jarrupalojen vaihto

Etupalat
Takapalat
 

 

Eräs aamu kun ajelin töihin, niin ajotietokoneen ruudulle ilmestyi teksti ”Brake Pad”. Eli jarrupala oli liian kulunut. Saman viikon aikana ilmestyi TM-lehti jossa sattui olemaan jarrupala testi. Noin viisi palaa pärjäsi hyvin, mutta muut olivat luokattoman huonoja. Bilteman palat saivat hyvän arvosanat ja olivat joukon edullisimmat. Vectraan palat maksoivat 29,90 ja hinta sisälsi kaikki neljä palaa, eli etu- ja takapalat kummallekin puolelle.

Klikkaa isommaksi...
Bilteman palat.

13.3.2005

Ajoin auton talliin ja rupesin hommiin. Ensimmäiseksi nostin oikean etukulman ylös ja irrotin renkaan.

Klikkaa isommaksi...
Rengas irti.

tämän jälkeen irrotin sen rautajousen ja rupesin kampeamaan jarrurumpua auki. Kampeaminen kannattaa kuulemma tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta irrotus sujuu.

Klikkaa isommaksi...
Siinä vasen puoli kammettuna. Etupala oli kiinni jollain liiman tapaisella. Liittyy varmaan vikinän estämiseen.

Nyppäsin pihdeillä kulumisvaroittimen irti ja sehän lähtikin ihan nätisti. Ainut miinus oli se, että ainut mitä tuli ulos oli kaksi johdon pätkää. Tässä vaiheessa naaman väri muuttui ruusun punaiseksi ja lompakko tuntui puolet kevyemmältä.

Jatkoin urakkaa irrottamalla satulan ruuveista ne muovisuojat. Aluksi yritin repiä koko kumijuttua, mutta hetken päästä tajusin, että ne pelkät korkit siellä päässä pitää irrottaa.

Löysäsin ruuvit ja revin satulan irti. Tämän jälkeen kasasin puunpaloista sellaisen tornin ja asetin satulan lepäämään sen päälle, jotta letkut ja johdot eivät rasittuisi.

Klikkaa isommaksi...
Siinä raaputetaan ruostetta etupalan tieltä.

Klikkaa isommaksi...
Vanha ja uusi pala vierekkäin.

Etupala irtosi ihan kampeamalla. Irrotuksen jälkeen hankasin vielä ruosteet pois urasta, jotta uusi pala menisi nätisti sisään. Takapalakin irtosi ihan nykäisemällä. Se oli kiinni rummussa sellaisella metallihäkkyrällä. Uusi pala meni ihan painamalla sisään.

Klikkaa isommaksi...
Uutta takapalaa kiinnitetään.

Ennen kuin kiinnitin satulan takaisin, niin kampesin kiinnitysruuvit pois satulasta, jotta ne ei ottaisi mihinkään kiinni kiinnitys vaiheessa. Kun satula oli kiinni kampesin sen metallijousen takaisin paikoilleen.

Klikkaa isommaksi...
Paketti kasassa.

Toisella puolella tein saman, mutta irrotin kulumisvaroittimen vasta kun satula oli jo irti. Tällöin varoittimesta jäi enemmän käteen, mutta palasta se piti irrottaa ja siitä se ei murtumatta lähde. No tämä kulumisvaroittimen korjaus saa jäädä toiseen kertaan.

Klikkaa isommaksi...
Kulumisenvaroitin.

Jarrut tuntuivat aluksi todella tehottomilta, mutta toivon mukaan ne ajan myötä tehostuvat, kun ne muotoutuvat levyn mukaiseksi. Laittelen tänne sitten päivityksiä kun jotain uutta ilmenee.

15.3.2005

Nyt kun palat ovat olleet käytössä muutaman päivän, niin jarrutusteho on kasvanut merkittävästi. Suurin ero vanhoihin paloihin on jarrujen tasainen toiminta. Eli ne eivät nyi niin kuin vanhat palat ja veto on tasainen.

 

19.6.2005

Auto ei mennyt katsastuksesta läpi, kun takajarrulevyjen sisäpintaan oli kertynyt hieman ruostetta. Tämä kieli siitä, että takajarrujen sisemmät palat eivät kosketa jarrulevyjä. Kumma kyllä, että auto meni puhtaasti läpi jarrumittauksesta, eli jarrut ovat riittävät, mutta ei niin hyvät kuin niiden kuuluisi.


Takajarrusatula ennen huoltoa.

Vein auton talliin, irrotin toisen takarenkaan ja aloitin takajarrujen huollon. Aluksi naputin ne tapit irti jotka pitävät takajarrupaloja paikoillaan. Tämä olikin melko työläs vaihe, kun ne olivat ihan ruosteessa ja moskassa. Noin 15 minuutin jälkeen molemmat tapit olivat irti ja aloitin palojen irrottamisen. Nekin olivat tosi tiukassa, joten ei ole ihme, että ne eivät liikkuneet. Lopulta sain ne kaivettua pois ja huomasin, että toisen puolen sisäpala oli irronnut siitä takalevystä.


Vanha likainen pala.

Hankasin lattapää meisselillä kaiken moskan pois satulasta. Tämän jälkeen pistin tilalle Biltemasta ostetut uudet palat.


Vanha ja uusi pala vierekkäin...

Palojen sivuille laitettiin vielä kuparipastaa, jonka pitäisi estää palojen jumittumisen. Seuraavaksi laitoin uudet tapit pastan kera ja väliin pujotin sen paloja painavan metallijousen, joka tuli myös mukana.


Uudet palat, jousi ja tapit kiinnitettynä tahnan kera.

Kiinnitin renkaat ja lähdin testailemaan. Jarrutusteho oli kasvanut ja jarrupoljin ei painunut enää niin syvälle. Ilmeisesti takajarrusatulat ja levyt olivat päässeet joustamaan, kun sisäpalat eivät olleet mukana. Nyt kun 60 Km/h vauhdista tekee täysjarrutuksen, niin auto ehtii nollaan ennen nopeusmittaria.

Enää täytyy jarrutella kovasti, ja tarkistaa levyjen pinnat. Jos ruoste on poistunut, tai sitä on alle 1/3 jäljellä, niin voin viedä auton katsastukseen. Jos ei, niin vaihdan jarrulevyt tai sorvaan vanhat.

Miksi sitten takajarrujen sisäpalat menivät jumiin?
Syy on todennäköisesti käytön puute. Autokoulun EcoDriving kurssilla kun opetetaan moottorijarruttamaan ja näin sitten tein. Sain melkein aina tiputettua auton nopeuden jonnekin 20 Km/h vauhtiin moottorijarrutuksella, jonka jälkeen kevyesti jarruttelin auton pysähdyksiin. Koko EcoDrivingin ideana on se, että säästettäisiin bensaa ja jarruja. Paljoahan siinä ei säästä, jos jarrut pitää aina huoltaa ennen katsastusta.

 


Copyright (c) 2004 PostPro T:mi. All rights reserved.

ekto@desteem.org