Termostaatti

 

HomeAutoProjektitKuviaLinkit

 

 

 

Viimeprojektissa käsiteltiin lämmitysongelmaa ja se sama ongelma on tämän projektin aiheena. Kun jäähdytysnesteen vaihto ei auttanut, päätin vaihtaa termostaatin. Taas kerran OCF:n foorumilta tuli hyvät ohjeet tähän. Motonetistä sai kyseisen osan noin kahdeksalla eurolla, joten hommaa ei ole hinnalla pilattu.

Aluksi irrotin paisuntasäiliöön menevän letkun. Ennen letkun irrottamista on syytä avata paisuntasäiliön korkki, jotta järjestelmästä lähtee paine. Jos tätä ei tee, käy niin kuin minulle, eli nesteen lentävät paineella naamalle ja silmiin. No onneksi aine ei ollut kovin kuumaa eikä vaarallista, joten riitti kun huuhteli naaman runsaalla vedellä.


Paisuntasäiliölle menevä letku irrotettuna.

Termostaatti oli moottorissa kiinni kahdella 8mm ruuvilla. Työkaluina käytin 8mm lenkkiä ja hylsyä. Alempi ruuvi oli hidas irrottaa kun paikka oli ahdas, mutta irtosi kyllä kun jaksoi lenkillä väännellä. Irrotin ylävesiletkun vasta kun tarmari oli irti, koska ”pikaliitin” oli taas vaikeassa asennossa.

Kiinnitin termarin ruuvipenkkiin ja avasin uuden termostaatin laatikon. Laatikossa oli kaikki tarvittavat osat ja työkalut vaihtamista varten. Mukana oli mm. pahviputki jolla oli helppo irrottaa termari kotelostaan ja laittaa uusi kiinni.


Vanha termostaatti kotelossaan. Oikeassa reunassa näkyy tämä kätevä pahviputki.

Kun termostaatti oli irti puhdistin kotelon huolellisesti. Kotelo oli yllättävän hyvässä kunnossa vaikka ikää oli jo kuusi vuotta. Vanhassa termostaatissa ei näkynyt päällepäin mitään vikaa, mutta luultavasti jousi oli jo väsynyt.


Ylempi on uusi termostaatti. Taustalla näkyy osan mukana tulleet hyvin kuvitetut osat.


Puhdistettu termostaatti.

Kiinnitin uuden termostaatin koteloon sillä kätevällä pahviputkella. Kotelon alta voi tarkistaa että se pieni tikku on varmasti kohdallaan. vaikka uskoisin tämän homman olevan sellainen, että sitä ei voi munata.

Seuraavaksi rupesin äheltämään tiivistettä paikoilleen. Ennen tiivistettä uraan piti laittaa ”Red Rubber” nimellä kulkevaa punaista ainetta. Tämän tarkoitus on kait tiivistää liitos ja pitää O-rengas paikoillaan.


Tiiviste Redin päällä ja uusi termostaatti asennettuna.

Tämän jälkeen heitin palikan takaisin moottoriin etukäteen puhdistetuilla ja suojaöljytyillä muttereilla. Homma pitää varmaan mennä aika heittämällä, että tiiviste ei lähde urasta. En keksinyt mitään tapaa tarkistaa tiivistettä, joten päätin että se on hyvin kiinni.


Uusi termostaatti kiinnitettynä moottoriin.

Termari oli nyt paikoillaan joten oli aika kiinnittää letkut. Paketin mukana tuli ruuvikiristeinen letkuliitin, joten homma onnistui ongelmitta. Laitoin vielä nippusiteellä anturinjohdon letkuun kiinni, koska se oli siinä alkujaan.


Ylävesiletku kiinni Haynesin suosittelemalla ruuvikiristeisellä letkuliittimellä.

Tämän jälkeen heitin vielä pienemmän letkun kiinni. Tähän en vaihtanut liitintä, koska pienempää klemmaria oli helpompi käsitellä ja sen sai hyvään asentoon.


Paketti on valmis koekäyttöä varten.

Kun kaikki letkut olivat kiinni oli aika testata tiiviys. Täytin paisuntasäiliön nesteellä ja käynnistin auton. Letkut eivät vuotaneet joten jätin auton käyntiin ja odotin, että lämpötila nousee tarpeeksi ja flekti käynnistyy.

Termostaatin vaihdon jälkeen jäähdytysnesteen lämpötila nousee nopeampaa ja pysyy ajon aikana korkeammalla. Lämmitystä voi nykyään pitää paljon pienemmällä ja kun sen pistää täysille, niin sieltä tulee todella lämmintä ilmaa.

Edullinen, suhteellisen helppo ja hyödyllinen projekti.

 

 


Copyright (c) 2004 PostPro T:mi. All rights reserved.

ekto@desteem.org