Vetonivelen kumi

 

HomeAutoProjektitKuviaLinkit

 

 

 

Tämä kyseinen osa, eli oikean puolen ulomman vetonivelen suojakumi, taisi hajota edellisessä projektissa. Palloniveltä poistaessa taisin samalla raapaista jo kulahtaneen kumin rikki. Huomasin ongelman vasta kun vaihdoin talvirenkaita, kun huomasin vanteen sisäpinnassa paksun kerroksen rasvaa. Rasva oli myös saanut vanteen hieman epätasapainoon ja tämän kyllä tunsi ajossa, mutta luulin jonkun osan pettäneen.

Ostin korjaussarjan Erikoisrengas Ekegren C Ky:stä joka maahantuo Opelin alkuperäisosia. Hintaa osalla oli noin vajaa 20 euroa ja mukana tuli osan lisäksi kiinnitystarpeet sekä paljon rasvaa (katso alhaalta lisäosat joita saatat tarvita).

Ajoin auton tallille, nostin kulman ylös ja irroitin renkaan. Koska auto on pitkään ylhäällä, joudun käyn auton alla sekä tarvitsen tunkkia välillä, laitoin varmuudeksi myös pukin.


Aloittelemassa...

Aloitin homman poistamalla keskikupin. Naputin reunoja aluksi pienellä meisselillä ja kupin irrotessa vaihdoin isompaan. Hetken päästä kuppi irtosi ja alta paljastui mutteri sekä sokka.


Napamutteri vai mikä sen olikaan nimeltään...

Sokka lähti aika kivuttomasti pois joten pystyin käyttämään sitä vielä uudestaan kiinnityksessä. Toki fiksua olisi ostaa uusi sokka tilalle. Mutteri lähti auki 30mm hylsyllä. Tämä saattaa haynesin mukaan olla tiukka, mutta ainakin puolen metrin vääntövarrella se aukesi helposti.


Mutterin alla oleva aluslevy pitää myös poistaa...

Seuraavaksi irroitin raidetangon pään. Tähän oli kohtuullisen monimutkainen ohje haynesissä erikoistyökalujen kera, mutta itse tein siten, että irroitin mutterin jonka jälkeen nostin nätisti tunkilla pultista. Pieni paukaus jo osa oli irti.


Raidetangon pää...

Tämän jälkeen irroitin pallonivelen sen yläpäästä, jotta pakettia saataisiin sen verran ulos, että vetoakselin saa irti. Pallonivelen irroittamisesta on kerrottu edellisessä projektissa, mutta tällä kertaa pelkän ylämutterin avaaminen sekä nivelen irroitus riittää. Ja sehän irtosi helposti, koska vastahan se oli irti.


Tuosta alapallonivel pitää irroittaa. Kuva on edellisestä projektista...

Kun pallonivel oli irti, vetoakselia työnnettiin konetta päin ja samalla jarruja vedettiin itseään kohti, kunnes vetonivelen sai muljautettua pois paikoiltaan.


Vetonivel irti...

Enään piti irroittaa vetoakseli vaihtoistoista ja tämä onnistuikin yllättävän helposti. Vaihteiston ja nivelen väliin naputeltiin kiilalla ja hetken kuluttua koko akselin sai vetää pois ja nostaa ruuvipenkkiin.


Ruuvipenkissä on heppoiset alumiinileuvat suojaamassa akselia...

Vanhan kumin kiinnittimet oli helpoin rikkoa rautasahalla. Niihin oli syntynyt eräänlaiset kyhmyt kiristysvaiheessa ja näiden kyhmyjen kohdalta oli helppo sahata.


Vanhan kumin kiinnike...

Kun kumi oli irti oli aika aloittaa nivelen irrotus. Pyyhin mahdollisimman paljon rasvaa pois tieltä, jotta löytäisin sokan päät..


Vasta avattu nivel...

Sokan päät näytti tulevan hyvin esiin kun niveltä liikutteli akselin suuntaiseti edestakaisin..


Sokan päät...

Jotta nivelen sai irti, sokkaa piti levittää leveällä meisselillä. Kun sokka oli "auki" vedin nivelen pois akselilta.

Tämän jälkeen putsasin nivelen, kaikki kosketuspinnat, heitin uuden kumin akselille sekä nivelen takaisin. Sokat (kummassakin päässä) olisi kuulemma hyvä vaihtaa, mutta mistäpä sitä nyt sokaksi muuttuisi.

Tähän asti kaikki meni hyvin, mutta sitten tuli ongelmia. Ensinnäkin uusi kumi oli todella vaikea saada yksin nivelen päälle sekä kiinnitin joka tuli korjaussarjan mukana ei mahtunut kumin ympärille! Pienempään päähän tarkoitettu kiinnike sopi oikein hyvin.

Kello oli yli 6 sunnuntai iltana, joten ei auttanut muuta kuin soittaa kaveri paikalle ja lähteä 15 kilometrin päähän Sellon Clas Ohlsoniin hakemaan kiinnitystarpeita. Kun muuta ei löytynyt, kiinnitin kumin ruuvikiristeisellä reikänauhalla.

Tämä oli kyllä viimeinen paikka johon olisin tuollaista halunnut laittaa, mutta ei auttanut itku. Suosittelenkin että jos olet kyseistä osaa vaihtamassa, tarksita osien sopivuus. Katso että isompi kiinnite sopii helposti kumin ympärille. Osta myös samalla kerralla sokat molepiin päihin sekä yksi sinne navan mutterille.

Vetoakseli meni kiltisti takaisin vaihteiston kylkeen. Hieman naputtelua kumivasaralla samalla painaen. Tämän jälkeen nostin vetonivelen takaisin paikoilleen. Raidetankon niveltä piti hieman painaa samalla kuin sitä kiristi, jotta se ei pyörisi läpi. Kiristin sen oikein momenttiavaimella 80 nyyttonin voimalla. Alapallonivelen mutteri tarvitsi vain 60 nyyttonia.

Napamutteri (muistin aluslevyn) vai mikä lie kiristettiin aluksi 130 nyyttoniin jonka jälkeen se löysättiin. Kiristettiin jälleen 20 nyyttoniin ja tämän jälkeen 90 astetta. Ilman momenttiavainta kiristäisin aluksi kunnolla kiinni, avaisin ja taas vääntäisin kiinni kunnes toinen pyörä hieman sutaisisi.

Sokka ja kuppi paikoilleen ja baanalle. Ei tärinää ja rohkean satasen nopeuden jälkeen paketti näytti pysyneen kasassa. Hieman silti harmittaa miten jouduin kiinnittämään kumin...

Projekti saattaa vaikuttaa vaikealta, mutta on oikeasti melko yksinkertainen sekä kohtuu edullinen.

 


Copyright (c) 2004 PostPro T:mi. All rights reserved.

ekto@desteem.org